lørdag 31. desember 2011

Rugby-nyttår


Hurra for Gunmas tv-kanal, Gunma television, også kjent som "Gun-tele" lokalt. Japanere og forkortelser.

Rugby er så gøy å se på, hvorfor har vi ikke rugby i Norge? Ikke at det er den tryggeste sporten man kan drive med, får litt vondt av å se på. Det er også litt ekstra morsomt fordi jeg kjenner flesteparten på skolelaget.
Da vi var i Osaka for å se første kampen, mot et lag som hadde kjempet veldig hardt kun for å vinne fylkesfinalen (og grunnen til en veldig overlegen seier for laget til skolen min), snakket jeg mest med en jente i 3. klasse som var veldig engasjert i "teamet" vårt. Vi endte opp med å prate om skolelaget og lene oss på hverandre og le hver gang han litt vel store løp, rope navnet til de som mistet ballen med høy klagestemme, og så klart hyle litt når noen spurtet over halve banen og kom seg til mål, hihi. Kameraet la jeg igjen i bussen før vi gikk til kampen (jeg har blitt for surrete i det siste), så alt jeg har er bilder fra bussturen hjem.

Akira insisterte på å ikke bruke blitz, så nesten alle bildene så sånn ut, og de litt mer skarpe bildene velger 
jeg å holde for meg selv. Ikke tro vi alle ser ut som vi er blitt tullet med i photoshop til vanlig, altså.
Min skole er Meiwa Kennou (明和県央), spillerne på bildet er fra det andre laget, og kampen ble spilt igår.
Det var mer intenst enn den første kampen, så håper den seieren er et tegn på at de holder en stund til.

Etter å ha sett kamp nummer to på tv, og fordi det gikk veldig bra og det blir mer seriøst fremover, så bestemte jeg meg for å dra og se neste kamp likevel. Såeh ja, klokken elleve i kveld drar jeg til Osaka igjen, mest sannsynlig litt mer ensom enn forrige gang. De fleste er hjemme for å feire nyttår, men da jeg spurte vertsmor sa hun at jeg absolutt måtte dra (takk for det ♥). Det er ikke så mye jeg går glipp av, sa hun, og jeg er litt enig. Spiste tradisjonell soba-nudel middag idag, og imorgen vet jeg egentlig ikke om det er noe opplegg. Vi spiser egentlig bare soba fordi vertssøster insisterte på at de måtte lage det i år nå som jeg var her, så tradisjonelle er vi. 
Fra gammelt av har japanere spist soba på nyttårsaften for å få et langt liv. Lange (kempegode) nudler, langt liv.  Så mye bedre enn udon at jeg bare. åh. japanere, y u no like soba best.
Ulempen med mørkeblå skoleuniform er at det ser ut om jeg går på en britisk privatskole. Nei takk.
Kagami-mochi (speil-mochi). Hodet pleide å være et rundt speil i gamledager. Nyttårsmochi.

Håper norskingene mine koser seg masse med raketter og champagne og vennebesøk og alt sånt ♥ ♥ 

4 kommentarer:

 1. y u no know how to rigth to u sister??

  SvarSlett
 2. Hei! Jeg har et viktig spørsmål og håper på svar.
  Jeg vurderer å reise på utveksling til japan 2013/14, men det er bare en irriterende ting som stopper meg. Tar du året godkjent? Og hvordan fikk du det til? Uansett hvor man reiser er jo pensumet annerledes, så man lærer nok ikke det samme som i Norge selv om du er i et engelskspråklig land... Men man går jo glipp av mye man lærer her hjemme? Blir det ikke vanskelig å begynne i vgs3? Jeg vil ta året godkjent, men er redd for at det jeg går glipp av kan få store konsekvenser. Har du mye prøver/lekser? Hva gjør du i timene? Hvilke fag har du i Japan? Studerer du noe av det norske pensumet på egenhånd? Må du ta noen ekstra eksamener eller fag som privatist? Sorry for alle spørsmålene :3 Men dette er drømmen til en av mine beste venninner og meg, og vi har virkelig prøvd å finne ut av dette selv. Skal snart søke vgs, men har allerede snakket med rådgiver på ungdomsskolen, og dette bekymrer ham også(selv om han ikke vet så mye om temaet, siden han bare er rådgiver på ungdomsskolen)Har lest mange utvekslingsblogger, og føler dessverre at vi ikke får et skikkelig svar. Har spurt flere nå, og håper at du og de andre kan hjelpe meg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi! Jeg har ikke vært veldig aktiv her i det siste, for å si det sånn. Beklager, og håper at du har fått litt svar fra andre innen nå også :3

   Alt jeg kan si når det gjelder om året ditt godkjennes, er at det kommer an på hvilken skole du går på. Jeg ville faktisk dratt innom de forskjellige videregående skolene du vurderer og snakket med rådgiverne der før du bestemmer deg, om målet ditt er å ta vgs. på tre år og det ikke er så farlig hvilken skole du går på i Norge.

   Jeg tar ikke året mitt gjeldende (mitt år ble halvert som følge av 11/3-katastrofen, som skjedde litt før den egentlige avreisen), så når jeg kommer hjem skal jeg jobbe frem til høsten, for så å ta vg. 2 fra våren av. Det som egentlig var planen var å hoppe ut midt i 1.kl og hoppe inn igjen etter året i Japan, så jeg skulle uansett gå om igjen.

   Fordi du mest sannsynlig reiser i mars våren i 1.kl, så vil det oppstå problemer fordi du ikke får vitnemålkarakter i flere fag, og det kan hende rådgivere på flere skoler er veldig skeptiske til dette. Da må du evt. ta opp de fagene som privatist på våren etter du har kommet tilbake fra Japan (eller innen du går ut av vg.3), samtidig som du hopper inn i 2.kl langt ut i året. Mange lærere kan ha problemer med å sette en ordentlig karakter på grunn av mangelen på prøvegrunnlag. Det er virkelig ikke noe jeg ville anbefalt, selv om du skulle få skolens godkjenning, for det blir veldig tøft for deg når du kommer hjem. Fullfører du vg. 1 og reiser høsten når du skal starte i 2.kl, får du et litt annet problem, for du vil mest sannsynlig måtte ta opp alle de fem avgangfagene i 2.kl som privatist fordi du ikke finner tilsvarende i Japan. Det er forsåvidt ikke mange utvekslingsorganisasjoner som følger det opplegget, så det er mest sannsynlig at du reiser i mars i 1.kl.
   Har du bestemt deg for en organisasjon?

   Siden året mitt ikke er gjeldende, studerer jeg hverken norsk pensum her eller prøver å bestå noen timer. Etter at jeg fant venner i flere klasser, endret jeg timeplanen så jeg er litt over alt, så jeg følger ingen fag fast. Har ingen prøver (noen utvekslingsstudenter har det i mange fag, men ingen blir sure om ikke man får det til), og det skal mye til for å kunne holde nivået og ikke "stryke" i fag. Består du ikke fagene så får du ikke med dokumentasjon hjem til Norge, og kan altså ikke få faget godkjent. Men Så er det som du sier at pensumet ikke er i nærheten, og hva man lærer i fagene dekker ikke det norske kunnskapsløftet. Det er mange elever som reiser til engelskspråklige land som også må ta opp div. fag som privatist, selv om ikke det er alt sammen.
   Jeg får faktisk et bevis fra skolen min om ett års bestått skolegang, men de er så fantastisk snille her og det er langt fra vanlig å få det uten egentlig grunnlag. Det sier seg kanskje selv når jeg får et bestått år bare av å ha vært her et halvår, heh.
   Så trenger jeg det ikke fordi jeg går om igjen, og jeg tror faktisk jeg ville gått om igjen selv om jeg kunne sluppet, for det er så mye du mister, og reiser du hele 2.kl må privatisteksamenene tas til jul i 3. for å ikke krasje med eksamen på våren, så da har du fem privatisteksamener å øve til på et halvt år + vanlig skole.

   Sånn for å avslutte, så vil jeg virkelig ikke anbefale deg å dra til Japan med norske skolebøker og en plan om å bestå japanerskolen, for det er slitsomt nok bare å leve i en hverdag med et språk du ikke forstår. Selv om du studerer japansk på forhånd, er det utrolig forskjell på hverdagspråk og fagspråk i f.eks. biologi, og mange som studerer på forhånd har likevel problemer bare fordi de ikke er vant til å prate med japanere. Alt tar på, så jeg ville ikke lagt til for mye "unødvendig" som sliter deg ut i tillegg.

   Bli litt japansk, ha det gøy, studer først og fremst språket så ikke du glemmer det raskt etter å ha reist tilbake til Norge, og så kan du følge undervisningen etter en stund om du merker du behersker det. Det vil ikke bli som vanlig skole ihvertfall, slik de som reiser til engelskspråklige land har, det kan jeg love deg.

   Lykke til :3

   Slett
 3. Hei, kunne du ha linket til min "bloggliste" angåande utveksling?
  http://www.utvekslingsblogger.com
  Takk Takk!

  SvarSlett